Taçoy: ‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’

Taçoy: ‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’

Taçoy: ‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) tarafından asgari ücrete yapılan itirazları değerlendirmek amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısıyla bugün saat 11.00’da Bakanlık Toplantı Salonu’nda yeniden bir araya gelecek olan Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun toplantısı, işçi tarafının toplantıya katılmaması, iki işveren ve bir devlet kanadı temsilcisi üyenin de yurt dışında olmasından dolayı nisabın sağlanamaması nedeniyle gelecek haftaya ertelendi.

‘‘Bizim niyetimiz ortamı germek değil, yapılan itirazları değerlendirmektir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy yaptığı açıklamada, KKTC’de devlet çalışanı hariç, asgari ücret alan 22 bin 264 aktif sigortalı KKTC vatandaşı çalışan olduğuna dikkat çekerek toplamda 61 bin kişinin asgari ücret aldığını ifade etti.

Taçoy, bu dağılımın değerlendirmesini yaptıklarında, asgari ücret dağılım tablosunun mesleki kodlara ve eğitim seviyesine göre belirlenmesi için yasal çalışmalar hazırladıklarını kaydetti.

Önceki toplantıda işveren tarafı ile oybirliğiyle asgari ücretin net 8 bin 600 TL olması için karara vardıklarını belirten Bakan Taçoy, asgari ücretin tespit edilmesinin yalnızca asgari ücretliyi değil , devletin sağlamış olduğu menfaatleri de ilgilendirdiğini, bir çok ceza ve menfaatin asgari ücret üzerinden hesaplandığını ifade etti.

Bu hesaplamaların da Komisyon’un değerlendirmeleri içerisinde olduğuna değinen Taçoy, piyasa koşullarında aile yaşantısına bakıldığında ve ortalama alındığında 8 bin 600 TL rakamının ortaya çıktığını söyledi.

‘’Masada sendikalara ve işveren tarafına da bir şey söyledik. Hayat pahalılığı, yüzde 30 oranını aştığı takdirde biz Eylül ayında bu masayı yeniden kurarız. Halen bu masada verdiğim sözden dönmüş değilim.’’şeklinde konuşan Taçoy, gelişen ve değişen dünya ekonomisi ile enflasyona göre, daha belirgin rakamların ortaya çıkmasıyla ,üç ay sonra asgari ücreti yeniden değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

‘‘Asgari ücretin tespit edilmesi için tüm tarafların sorumlulukla masada yer alması ve bu masanın karar üretmesi gerekmektedir’’

Gerginlik ortamının kimseye fayda sağlamayacağına işaret eden Taçoy, niyetlerinin ortamı germek değil, yapılan itirazları değerlendirmek olduğunun altını çizdi.

‘‘Sendika tarafının nisabı sağlamaması, bu masanın kurulma sebebi olan asgari ücretin belirlenmesini engellemiştir’’ sözleriyle sendika tarafının toplantıya katılmamasını eleştiren Bakan Taçoy, sendika tarafının katılması halinde yapılabilecek bir toplantının gerçekleşmemiş olduğunu söyledi.

Taçoy, çalışanların durumunun göz önünde tutulmasının ve yeni asgari ücretin bir an önce belirlenerek hayata geçirilmesinin gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Asgari ücretin tespit edilmesi için tüm tarafların sorumlulukla masada yer alması ve bu masanın karar üretmesi gerekmektedir’’ dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun itirazları değerlendirmek üzere, gelecek hafta yeniden toplanacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Print
Yayınlanma tarihi: Tem 22, 2022,
Haber Kategorisi: Haberler 2022,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
111213
GARDİYANOĞLU, SOSYAL DEMOKRASİ HAREKETİ  TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ.

GARDİYANOĞLU, SOSYAL DEMOKRASİ HAREKETİ TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ.

Kabulde konuşan Başkan Alper Özsakınç, bakanlığı döneminde ortaya çıkardığı yolsuzlukları takdir ettiklerini belirterek, Gardiyanoğlu’na görevinde başarılar diledi

Devamını oku
1415
GARDİYANOĞLU: EL ELE VERİLDİĞİNDE NELERİN BAŞARILABİLDİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

GARDİYANOĞLU: EL ELE VERİLDİĞİNDE NELERİN BAŞARILABİLDİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu kısa bir süre içinde yeniden hizmete açılması planlanan, İki hayırsever iş insanı ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin katkıları ile tadil edilen ‘Halk Vakfı Yaşam Sitesi’deki çalışmaları yerinde inceledi.

Devamını oku
1617
18
Bakan Gardiyanoğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bakan Gardiyanoğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk Milleti’nin ayağa kalktığı bir silkiniş, diriliş ve yükseliştir.

Devamını oku
1920
GARDİYANOĞLU, DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜ DOLAYISIYLA SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NDE ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARI İLE BİRARAYA GELDİ

GARDİYANOĞLU, DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜ DOLAYISIYLA SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NDE ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARI İLE BİRARAYA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Dünya Sosyal Hizmet Günü dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi Bölge Amirleri ile biraraya geldi.

Devamını oku
21222324
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28293031
1234567

Arşiv