Saner: '' Önce iş yapacaksınız Sonra Konuşacaksınız''

Geçtiğimiz günlerde bir basın organında yayınlanan habere konu olan  ve KKTC vatandaşı olmadığı için   18 yaşından büyük iki engelli çocuğuna bakmakta sıkıntı yaşayan Aydınköylü  Hamza Ertutan’ın durumu hakkında da açıklama yapan Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner,  2005 yılından beri düzenli yatırımları olan  çalışma izinli Hamza Ertutan’a, yasal çerçevede  KKTC vatandaşı olmadığı , düzenli geliri olduğu   ve   engelli  çocuklarının  KKTC vatandaşlığı bulunmadığı gerekçesiyle  sosyal yardım bağlanamadığını söyledi.

 

Ssoyal Yardımlar Tüzüğü kapsamında, KKTC vatandaşı olmayan hiç kimseye  sosyal yardım maaşı bağlanamadığını  ve  gelir sahibi birinin sosyal yardım alamayacağını   yineleyen Saner,  yardım ihtiyacı olan Hamza Ertutan’a  desteğin Sosyal Hizmetler Dairesi üzerinden değil,  iki çocuğunun vatandaş olup  engelli  statüsünü kazanmasıyla Çalışma Dairesi Engelliler Birimi üzerinden   engelli yardımı şeklinde yapılabileceğini  belirtti.

 

 Bu tarz hassas  olaylara kimsenin duyarsız kalamayacağını ifade eden Saner,  durumu öğrenir öğrenmez  Bakanlığın konuya  müdahale ettiğini ve Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından  ilgili kişinin ailesine, gıda ve bez yardımı yapıldığını;  yapılmaya da devam edeceğini söyledi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın  engellilere  Sosyal Hizmetler Dairesi üzerinden değil,  Çalışma Dairesi’ne bağlı Engelliler Birimi aracılığıyla  hizmet verdiğini anımsatan Saner,  KKTC’de 5777 engellinin  olduğunu ve  engelli vatandaşların %99’una  Bakanlığın ulaşmış durumda olduğunu kaydetti.

 

 

Saner: "1987 yılında imzalanan anlaşma,  tam 30 yıl sonra yine  hükümetimiz tarafından imzalandı "

 

KKTC ile TC arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması  sayesinde, Hamza Ertutan isimli babanının iki engelli çocuğunun tedavisinin sağlanacağını ve hastane masraflarının karşılanacağını söyleyen Saner: "30 yıl mı beklememiz lazımdı? Yine biz iktidara gelelim ve bunu  düzeltelim?’’ ifadelerini kullandı.

Erken seçim konusunda da açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı H. Ersan Saner: " Mayıs 2016 yılında göreve geldiğimizde birtakım eleştirelere  maruz kaldık. Azınlık hükümetisiniz siz nasıl  yöneteceksiniz? dediler. 2016 bütçesi bizim  tarafımızdan  geçirilmedi. 2017 yılı bizim için yatırım yılı olacaktır.1987 yılından beri  bugüne kadar 6 tane sosyal güvenlik anlaşması  imzalandı. Bu anlaşmaların imzalanmasına katkı koyan tüm eski  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları’na teşekkür ediyorum. 6 anlaşmanın 2 tanesi son 8 ayda imzalandı. Çağın değişen koşullarına uygun olarak,  şartların yenilenmesi konusunda  hükümetin önünü açıyoruz. Net söylüyorum 2017 yılı  bu ülkenin icraat ve hizmet  yılı olacaktır. " ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin hükümete karşı vereceği güvensizlik önergesiyle ilgili de açıklama yapan Saner: "Sayın Başbakan’ın ifadesi, erken seçim önergesini getirin, gidelim  yönündeydi. Güvensizlik önergesinde  ise  azınlık mı çoğunluk  mu olduğumuzu göreceğiz. Sorun yaşarsak zaten ülkeyi seçime götüreceğiz. Madem böyle bir güvensizlik önergesi var;  gidelim meclise görelim bakalım bu hükümete güvensizlik mi var yoksa güven mi var? Biz azınlık hükümeti miyiz yoksa bir bütün müyüz?.Güvensizlik önergesine karşı tek vücut olarak duracağız. Onlar güvensizlik önergesi verecek biz de çıkıp bu hükümete güven varmı yok mu tüm halkın önünde bunu göstereceğiz" dedi.

Toplumcu Demokrasi Partisi’nin de siyasi bir parti olarak  erken seçim önergesi  kararına saygı duyduğunu belirten Bakan Saner, ‘’ Her an  azınlık hükümeti olarak saldıran bir muhalefet var. Sayın Başbakan ne yapsın? " şeklinde konuştu.

 TC ile KKTC arasında imzalanan sosyal  güvenlik anlaşmasının ülkeye ciddi artılar  getireceğine inandığını söyleyen  Saner,  anlaşma ile , acil tanımının net olarak belirlendiğini ifade ederek,  yeni  tanıma göre, başka bir ülkede  kalp krizi, trafik kazası, beyin kanaması vb gibi   acil durumlarda tedavi görmesi  gereken kişilerin,  doktor raporu  olmak kaydıyla   meydana gelen sağlık  problemlerinin tedavisi için  bulunduğu ülkenin sağlık sisteminden  faydalanabileği bilgisini verdi.

Saner,  sigortalıların 18 yaşından büyük ve bakmakla yükümlü  oldukları çocuklarına da  ‘’ acil ‘’ tanımı içinde aynı hakların tanındığını söyledi.

Anlaşma kapsamında ne tür kazanımların elde edildiğini anlatan Saner: "Başka bir ülkedesiniz. Ameliyat  olmak istiyorsunuz . Tedavi olmanız mümkün değil. Sosyal Sigortalar Dairesi’nden  sigortalı olan herkes   Daire’den forum alarak Anavatan’da  sağlık hizmetinden  faydalanabiliyordu. Şimdi sağlık karnesini  kimlik kartı gibi bir karta dönüştürüyoruz.Tükiye’ye giderken herkes bunu  taşıyacak.  Sosyal Sigfortalar’dan emekli olan çalışanlarımızın 18 yaşından büyük çocukları  gerek Anavatan gerekse ülkemizde  sağlık  sisteminden yararlanamıyordu. Bu anlaşma’nın Meclis’ten onaylanıp yürürlüğe girmesiyle  reşit olan çocuklarımıza da  bu hak verilecek." şeklinde konuştu.

 Saner, anlaşma kapsamında Türkiye’de  yüksek öğrenim gören  18 yaşından büyük  üniversite öğrencilerinin  ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı gibi  özel yasası olan çalışanların da  Türkiye’deki  sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğini belirtti.

Kamu görevlilerinin  imzalanan anlaşma ile  sosyal sigortalar yasası kapsamında ki vatandaşların  yararlandığı her türlü  haktan yararlanabileceğine işaret eden Saner,  Kamu görevlilerinin  18 yaşından büyük  ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının da   Türkiye’de  tedavi görebileceğini  söyledi.

Saner, hem sigorta hem de ihtiyat sandığından  emekli olan ve  Türkiye’ye yerleşen emeklilerin, Türkiye’de  en az 6 aydan beri ikamet ettiğini belgelemesi ve  emekliliğini  kanıtlayan  belgeyi Maliye Bakanlığı’ndan  aldığı belgeyi  TC Elçiliği’nden onaylatması  koşuluyla  Anavatan’daki tüm sosyal güvenlik kurumlarından ve tüm   sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanabileceğini  ifade etti.

Bakan Saner, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili  çalışmaların  da ilerleyen günlerde, Türkiye’den gelecek üst düzey bürokratların katılımı ile  tamamlanacağını ve  şeffaf bir şekilde halk ile paylaşacağını söyledi.

Saner: " İnsanları koşuşturmak yerine, bilgisayarları konuşturacağız" Bakanlığının 2017 yılında hayata geçirmeyi hedeflediği projeler hakkında bilgi de veren Saner,  vatandaşları çalışma izni  işlemleri için Daireler arasında  koşuşturtmak yerine,  günün şartlarına uygun olarak  elektronik ortamda daha kaliteli ve hızlı  hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi.

"Son 8 ayda 2 anlaşma imzalanıyorsa ortada ciddi  bir çalışma var" diyen Saner, hiçbir hükümetin göreve gelir gelmez  başarılı olamayacağına işaret etti ve Bakanlığının  ilk 6 ayda  mevzuatlarının  ele alındığını,  tüzük ve yasalar ile ilgli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü  ve  Yaşlılar Haftası’nın yer aldığı Mart ayının Bakanlığı içim önemli bir ay olduğuna dikkat çeken Saner,    9-10 Mart tarihlerinde " 1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı " düzenleneceğini ve çalıştay sonuçlarına göre  kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planının hayata geçirileceğini  ifade etti.

Saner: "  Önce iş yapacaksınız, sonra konuşacaksınız."

 Eski Lapta Huzurevi’nin bulunduğu  noktaya, yeniden huzurevi inşaa etmek amacıyla Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler  Odaları Birliği ile proje yarışması  düzenlenmesi hususunda işbirliği yaptıklarını   belirten Saner, "Yaşlılarımızın yaşam kalitesi arttıracak,  kendi mimarlarımızın tasarlayacağı çağdaş  bir huzurevi projesi için 17 Mart’a kadar yarışma açmayı planlıyoruz" dedi.

 İskele bölgesinde Bakanlığı’na bağlı daireleriyle ilgili yaşanan bina sıkıntısının çözümü konusunda  çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Saner , 7 hafta sonra  İskele Sosyal Sigortalar ve  Çalışma Daireleri’nin yeni binaya taşınacağını söyledi. Saner, Bakanlığına bağlı 4 dairenin tek çatıda toplanacağı  hizmet binasının da  projelendirilerek  Bakanlığın sahibi olduğu arsada inşaa edilmesi için çalışmaların sürdüğünü  ifade etti.

Bakanlığı’na bağlı tüm  dairelerin Lefke’de bi fill hizmet verdiğini de anımsatan Saner, Lefke ilçe olduktan sonra  haftada 2 gün çalışan İhtiyat Sandığı Dairesi’nin  haftanın her günü hizmet vermeye başlayacağı müjdesini verdi.



Print
Yayınlanma tarihi: Mar 2, 2017,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
111213
GARDİYANOĞLU, SOSYAL DEMOKRASİ HAREKETİ  TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ.

GARDİYANOĞLU, SOSYAL DEMOKRASİ HAREKETİ TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ.

Kabulde konuşan Başkan Alper Özsakınç, bakanlığı döneminde ortaya çıkardığı yolsuzlukları takdir ettiklerini belirterek, Gardiyanoğlu’na görevinde başarılar diledi

Devamını oku
1415
GARDİYANOĞLU: EL ELE VERİLDİĞİNDE NELERİN BAŞARILABİLDİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

GARDİYANOĞLU: EL ELE VERİLDİĞİNDE NELERİN BAŞARILABİLDİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu kısa bir süre içinde yeniden hizmete açılması planlanan, İki hayırsever iş insanı ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin katkıları ile tadil edilen ‘Halk Vakfı Yaşam Sitesi’deki çalışmaları yerinde inceledi.

Devamını oku
1617
18
Bakan Gardiyanoğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bakan Gardiyanoğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk Milleti’nin ayağa kalktığı bir silkiniş, diriliş ve yükseliştir.

Devamını oku
1920
GARDİYANOĞLU, DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜ DOLAYISIYLA SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NDE ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARI İLE BİRARAYA GELDİ

GARDİYANOĞLU, DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜ DOLAYISIYLA SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NDE ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARI İLE BİRARAYA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Dünya Sosyal Hizmet Günü dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi Bölge Amirleri ile biraraya geldi.

Devamını oku
21222324
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28
DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören ve diyetisyen Mehmet Miralay ile görüştü.

Devamını oku
293031
1234567

Arşiv