‘Kadın Kooperatifleri Yoluyla Kadının Güçlenmesi’’ Konulu Eğitim Düzenlendi

‘Kadın Kooperatifleri Yoluyla Kadının Güçlenmesi’’ Konulu Eğitim Düzenlendi
Kadınların kooperatifler yoluyla güçlenmelerine katkı koyma hedefiyle kadın kooperatifleri konulu iki günlük eğitim bugün başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ve Girişimci Kadınlar Kooperatifi (Gİ-KA KOOP) işbirliğinde iki gün sürecek “Kadın Kooperatifi Eğitim Programı” Acapulco Otel’de başladı. Eğitim 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle düzenlendi.
Eğitimlerle kadınların ortak amaçlar etrafında buluşması, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına katkı konulması hedefleniyor. Eğitimin açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da katıldı.
-Çağıner
Eğitimin açılış bölümünde yaptığı konuşmada Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, ülkenin gelişmesinde kadının emeğinin ve gücünün şart olduğuna inanarak Kooperatifin ve Derneğin kurulduğunu ifade etti.
Kadının katılımcı değil yön verici olması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Kavuklu, kırsal kesimdeki kadınların güçlendirilmesi gerektiğine de inandıklarını söyledi.
Kadın istihdamında kırsal bölgede zayıf olduklarını gözlemlediklerini kaydeden Kavuklu, Dernek olarak kırsal bölgelerdeki kadınlara yeterli katkıyı koyamadıklarından kadın kooperatifi kurma kararı aldıklarını kaydetti.
4 Kadın Kooperatifi ile güçlerini birleştirmeyi ve daha çok kitleye ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Kavuklu, hedeflerinin 10 bölgede özellikle gıda üretiminde endüstriyel mutfaklar kurup üretime katkı koymak olduğunu, halihazırda Beyarmudu köyünde endüstriyel bir mutfak bulunduğunu belirtti.
Kooperatifin ürünleri pazarlama hizmeti de verdiğini anlatan Çağıner, Kooperatifin gelirlerini üretimi daha da ileriye taşıma için kullanıldığını ifade etti.
-Cihan
KEİ Koordinatörü Ömer Cihan, 500 milyon TL lik bir kaynak aktardıklarını ve 400 girişimciye destek sağladıklarını bunların içerisinde kooperatiflerin de bulunduğunu ancak en önemli desteğin eğitim desteği olduğunu söyledi.
Kıbrıs’ta kooperatifçilik kültürünün bulunduğunu ancak bir eksiğin sürdürülebilir kooperatifçilik olduğunu belirten Cihan, kadınların ekonomiye katılımında kooperatifçiliğin en önemli unsurlardan olduğunu, dolayısıyla çalışmalara ivme kazandırılması gerektiğine inandıklarını ifade etti
-Demir
Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Özlem Demir, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durmasının Türkiye açısından çok önem olduğuna vurgu yaparak kadınlara verilen destekleri önemsediklerini ifade etti.
KEİ ve TİKA yardım ve desteklerinin devam edeceğini kaydeden Demir, TİKA tarafından kadınlara yönelik çalışmalara değindi.
Girne Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi, Esentepe Çini Seramik Atölyesi, Antik Mağusa Vakfı’nın Kadının Girişimciliğinin Arttırılması Projesi ve Dijital Dünyada Kadınlarımız projelerinin kadınlara yönelik TİKA’nın projelerinden olduğunu belirten Demir, TİKA’nın projeleri arasında 2023’te kadın istihdamının arttırılması projesinin bulunduğunu da belirtti.
-Yavuz
Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Hülya Yavuz, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal yönden güçlendirilmesi gerektiğine inandıklarını ve politikalarını bu yönde şekillendirdiklerini ifade etti.
Kooperatiflerin, kadın istihdamını arttırmada, sürdürülebilir ekonomi, sosyal gelişim için önemli bir misyonu yerine getirdiğini ifade eden Yavuz, kooperatifçiliğin ortak iş yapma, dayanışma kültürü ve kadının daha üretken olmasına da katkıda bulunduğuna dikkat çekti.
Yavuz, Türkiye’de kadın eliyle fark oluşturan bir üretim modeli oluşacağını, KKTC’de de kadın kooperatiflerinin öncü rol oynayacağına inandıklarını kaydetti.
Dünyada kadın kooperatiflerle istihdam edilenlerin sayısının 280 milyon olduğunu ifade eden Yavuz Türkiye’de de 85 bin kooperatif, 8 milyondan fazla kooperatif ortağı bulunduğunu belirtti.
Türkiye’de kadın kooperatiflerine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Yavuz, Kadın kooperatiflerinin güçlenebilmesi için kurumlar arası işbirliğine gerek olduğunu söyledi
-Dürüst
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü Meray Dürüst, kooperatifçiliğin ekonomiye canlılık getireceğini, kadın kooperatifçiliğinin da katkısı olacağına inandığını belirtti.
Dürüst, Bakanlık olarak mümkün olan her desteği vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
Print
Yayınlanma tarihi: Ara 21, 2022,
Haber Kategorisi: Haberler 2022,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mayıs 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2930
İHTİYAT SANDIĞI’NDAKİ BİRİKİMLERİN FAİZ ORANI YÜZDE 48’E YÜKSELDİ.

İHTİYAT SANDIĞI’NDAKİ BİRİKİMLERİN FAİZ ORANI YÜZDE 48’E YÜKSELDİ.

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu, iştirakçiye verilen faiz oranını yüzde 48’e yükseltti. Karar, 1 Mayıs’tan itibaren uygulanacak.

Devamını oku
1
GARDİYANOĞLU 1 MAYIS’TA ÇALIŞANLARIN YANINDAYDI

GARDİYANOĞLU 1 MAYIS’TA ÇALIŞANLARIN YANINDAYDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 1 Mayıs İşçi ve Dayanışma Günü’nünde sosyal güvenlik yatırımlarını düzenli yapan örnek işyerlerini ziyaret ederek çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

Devamını oku
2345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv