Bakan Sucuoğlu'nun 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Mesajı

" BM Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamında , her yıl  20 Kasım günü Dünya Çocuk Hakları günü olarak kutlanmaktadır. Çocuklarımız, bu ülkenin geleceğini oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle çocuklarımızı geleceğe hazırlarken onların eğitim, sağlık, psiko-sosyal yönden sağlıklı ve güvenli ortamlarda yetişmelerini sağlamak,  sosyal bir devlet olmanın gereğidir. Bizler,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Sosyal Hizmetler Dairesi aracılığı ile çocuklarımızın her yönden sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak için  kapsamlı çalışmalar yürütmekteyiz.

     Şöyle ki, Sosyal Hizmetler Dairesi, en önemli grup olan dezavantajlı çocuklarla ilgili görevlerini yerine getirirken başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere, Fasıl 352 Çocuklar Yasası, Fasıl 157 Çocuk Suçluları Yasası ve Fasıl 162 Suçluların Gözetim Altında Bulundurulması Yasası’nı uygulamaktadır. Daire,  çocuklarla  ilgili çalışma yaparken gizlilik ilkesini esas almakta, çocukları   gerek psikolojik gerekse fiziksel  olarak koruyacak  şekilde çalışmalarını özveriyle yürütmektedir. Risk altında bulunan çocuklar, Fasıl 352 Çocuklar Yasası’na istinaden Sosyal Hizmetler Dairesi’nin  himayesine alınmakta ve  bakım  görmektedir.2019 yılında 22 çocuk çeşitli nedenlerle koruma altına alınmış ve Lefkoşa Çocuk Yuvası’na yerleştirilmiştir. Lefkoşa Çocuk Yuvamızda 43 çocuğumuz bakım görmektedir. SOS Çocuk Köyü ve Gençlik Evlerinde toplam 109 çocuğumuz devletin desteği ile bakım görmektedir. 26 çocuğumuz ise Sosyal Hizmetler Dairesi’nin gözetiminde koruyucu ailelerin yanında bakım görmektedir. Bakanlığımıza bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM) Lefkoşa Surlariçi’nde  ise, her gün düzenli olarak ortalama 20 çocuğa destek verilmektedir.

    Çocuk hakları , kanunen ve ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların sahip olduğu evrensel haklarıdır. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, başta çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin önlenmesi , çocukların eğitim ve yaşam hakkının korunması konusunda farkındalık yaratılması açısından son derece önemli bir gündür. Eğitim ve yaşam hakkı ihlali , çocuğun bireysel ve toplumsal hayatını ilerideki yıllarda olumsuz yönde etkileyebilecek temel konulardan biridir.    

     Özellikle çocukların daha iyi koşullarda yaşamaları için ülkemize sığınan çocuklara, dili, dini, ırkı ne olursa olsun yardım elini uzatmaktayız. Çocukları etkileyebilecek yönde verilen her karar veya her işlem,  Sosyal Hizmetler Dairemiz tarafından, çocukların üstün yararı gözetilerek, öncelik verilerek  ele alınmakta ve uygulanmaktadır. Çocukların güvende olmaları, varlıklarını sürdürmeleri, büyümeleri ve doğru bakım görmeleri için gerekli donanımı hazırlamak  amacıyla, Bakanlığımız kamu kurumları, ilgili sivil toplum örgütleri, üniversitelerimiz   ve yerel yönetimler ile de işbirliği içerisinde hareket etmektedir.

Bakanlığımız, Çocuk Koruma Politikalarının geliştirilmesiyle ilgili önümüzdeki süreçte daha çağdaş ve daha yenilikçi çalışmalar yapabilmek için çalışmalarını hızlandırmıştır. Bu amaçla çocuklarla daha güvenli ve daha sağlıklı bir ortamda görüşme yapabilmek için ‘Çocuk Görüşme Odası’ düzenlenmiştir. Çocuklarla ilgili yasaların güncellenmesi ve daha çağdaş bir hale gelmesi için bir ekip kurulmuş olup, bu çalışmalar ilgili kurumlardan destek alınarak yürütülmektedir. Ayrıca suça itilen çocukların, topluma kazandırılması ve rehabilite edilmesi için oldukça önem arz eden ‘Çocuk Rehabilitasyon Projesi’ nin hayata geçirilmesi ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir.

     Çocuklarımız birer mücevherdir. Onlara hak ettikleri şekilde davranmak, korumak ve olumsuz koşullardan gözetmek anne-babaların sorumluluğunda olduğu gibi Devletimizin de en büyük görevidir. Bakanlığımıza bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi çocuklarımızın topluma yararlı, sağlıklı bireyler olarak aile ortamında büyümelerini, gelişmelerini desteklemek için her yönden çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.

Tüm çocuklarımızı bu önemli gün vesilesiyle kucaklıyor, sağlıklı, topluma faydalı, üreten bireyler olarak yetişmeleri için elimizden gelen tüm gayreti onlar için göstereceğimizi belirterek  ‘‘Dünya Çocuk Hakları Günü’nü” kutluyorum.

Dr. Faiz SUCUOĞLU
BAKAN

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 20, 2019,
Haber Kategorisi: Duyurular,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28
DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören ve diyetisyen Mehmet Miralay ile görüştü.

Devamını oku
293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Arşiv