Bakan H. Ersan Saner, Çalışma ve Muhaceret Affıyla ilgili ara emri kararı hakkında açıklama yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’in açıklaması şu şekilde:

" 15 Ağustos 2016 tarihinde, çalışma yaşamındaki  sorunları gidermek; ülkemizde çalışan yabancı uyruklu çalışanların aile bütünlüğünü korumak ve sosyal haklarını güvence altına almak , mevcut şartlarda  ödenmesi güç olan  ve zamanında tahsil edilemeyen  idari para cezalarının  tahsilini hızlandırmak suretiyle , ülke ekonomisine katkıda bulunmak  amacıyla Bakanlığımız tarafından  Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası  hakkında yasa gücünde kararname Resmi Gazete’de  yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yine aynı tarihte,   İçişleri Bakanlığı tarafından  ülkemizdeki  öncü sektörlerin kalifiye  eleman ihtiyacı mevcut işgücü piyasasından  karşılanamadığından , oluşan işgücü açığını gidermek ve işverenin  ekonomik sıkıntıdan dolayı  işlemlerini zamanında  yerine getirememesi  sebebiyle ülkemizde oluşan kayıtdışı işgücünün  denetim altına alınabilmesi  amacıyla Ziyaretçi İzni, İş Kurma İzni veya Çalışma  İzni Biten Yabancılara  Uygulanan Para Cezalarının Yeniden  Düzenlenmesini ve  Ödenmemiş  Para Cezalarının Tahsilinde  Kolaylık Sağlanmasını  Öngören Yasa Gücünde Kararname de Resmi Gazete’de  yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çalışma ve Muhaceret Affı olarak tabir ettiğimiz  sözkonusu Yasa Gücünde  Kararnameler kapsamında,  sadece geçici ve belirli bir süreyi kapsayan  düzenlemeler değil,  uzun vadede  çalışma hayatını  düzenleyecek, hem işçi  hem de işverenlerin  haklarını  gözeterek birtakım düzenlemeler getirilmişti.  Özellikle ceza  sisteminde daha  adil bir yapı  düşünülerek kademelendirme  uygulmasına gidilmiş, böylelikle her dönemde beklenti  olarak ortaya çıkan  afların gündemden kalkması  ve   bu hususlarda yapılan  Kanun Hükmünde Kararname ve/veya  Yasa Değişikliği’ne  gerek duyulmaması, sistemli ve düzenli bir  şekilde işlemlerin  yürütülmesi hedeflenmişti.

 Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığı tarafından  29 Eylül 2016  tarihine kadar  Yasa Gücünde Kararnameler doğrultusunda tüm işlemler  birtamam sürdürülmüştür.  Ancak Yasa Gücünde  Kararnameler’in  Anayasa’ya  aykırı olduğu gerekçesiyle, Cumhuriyetçi Türk Partisi  8 Eylül 2016 tarihinde  Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş  ve yasa gücünde kararnameler için  dava açmıştır.

Anayasa  Mahkemesi’nin 29  Eylül 2016 tarihinde  sözkonusu davalar sonuçlanıncaya kadar,  Yasa  Gücünde Kararnameler’in  tümü ile yürürlüğünün  durdurulması emrini vermiştir. Bu kararın ardından,  Bakanlığımız  Mahkeme kararını saygı ile karşılamış ve Bakanlığımıza bağlı tüm dairelerde, bu yasa gücünde kararnameler kapsamında yapılan  işlemler  durdurulmuştur.

Ancak Muhaceret Affı’ndan  faydalanmış ve cezalarını ödemiş  kişilerin işlemlerini  Bakanlığımız’da devam  ettirebilmeleri  ve çalışma izni alabilmelerini sağlamak, bu kişilerin  mağdur olmasını önlemek  amacıyla Bakanlığımız tarafından birtakım girişimler  yapılmıştır. Bu hususta uygulanacak  yöntem ile ilgili, Başsavcılık’tan  gelecek görüş doğrultusunda , mağdur olan kişilerin  mağduriyetini önlemek amacıyla  Bakanlığımız her türlü tedbiri alacaktır.   Başsavcılık’tan gelecek  görüş doğrultusunda,  İçişleri Bakanlığı’nın  Muhaceret Affı’ndan  halihazırda faydalanmış ve oluşan cezalarını  ödemiş olan kişilerin  işlemlerine devam edilecektir.

Bunun yanında, Bakanlığımız  ve İçişleri Bakanlığı işbirliği ile,   Yasa Gücünde Kararnameler ile ilgili  ara emri verildiği gün,  hemen bir teknik  çalışma düzenlenerek,   ilgili  Yasa Gücünde Kararnameler, Yabancıların Çalışma İzinleri Değişiklik Yasa Tasarısı ile Yabancılar ve Muhaceret  ( Değişiklik) Yasa Tasarısı  şeklinde hazırlanarak   30 Eylül 2016 tarihinde Başsavcılık  ve Merkezi  Mevzuat Dairesi’ne görüş  için gönderilmiştir.İlgili kurumlardan gelecek  uygunluk görüşünün ardından  Bakanlar Kurulu’nda  onaylanıp yasallaşması için  Cumhuriyet Meclisi’ne  gönderilecektir. İvedilikle  yasallaşması sağlanacak olan  yasa tasarıları ile,  Çalışma Affı ile Muhaceret Affı’ndan  faydalanmayan kişiler  yasa geçtiği tarihten  itibaren, sözkonusu uygulamalardan  faydalanabilecekleri  bir düzenleme Bakanlığımız tarafından  hazırlanmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, çalışma hayatının iki  temel unsuru olan  işçi ve işverenlerin karşılaştıkları  sorunları gidermek,  sistemli bir çalışma ortamı  oluşturmak  için   yaptığımız çalışmalar, günü birlik  sorunları  çözmek yerine , uzun vadeli  kazanımlar ve düzenlemeler  getirecektir.

Bu bağlamda gerek yasa gücünde  kararnamelerden faydalanmış  işlemleri tamamlanmamış  kişilerin mağdur olmaması  gerekse  bu dönemde  faydalanamamış  kişilerin çalışma hayatında  yasal olarak  yerlerini almaları hususunda halkımızın hem  ekonomik hem de sosyal  yaşamına katkı sağlamak için yaptığımız   çalışmalar  devam edecektir. "

 

 

H. Ersan Saner

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı


Print
Yayınlanma tarihi: Eki 5, 2016,
Haber Kategorisi: Duyurular,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28
DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören ve diyetisyen Mehmet Miralay ile görüştü.

Devamını oku
293031
1234567
891011121314
15161718192021
22
GARDİYANOĞLU, ''SİYASET VE LİDERLİK OKULU'' AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI.

GARDİYANOĞLU, ''SİYASET VE LİDERLİK OKULU'' AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu , Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi'nin iş birliğinde düzenlenen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin destek verdiği “Siyaset ve Liderlik Okulu’nun” açılış törenine katıldı.

Devamını oku
232425262728
293012345

Arşiv