ÖLÜM KAVRAMI VE ÇOCUKLAR & TRAVMA HABERLERİNİ SUNARKEN MEDYA KURULUŞLARINA ÖNERİLER

ÖLÜM KAVRAMI VE ÇOCUKLAR & TRAVMA HABERLERİNİ SUNARKEN MEDYA KURULUŞLARINA ÖNERİLER

Türkiye’de meydana gelen yıkıcı deprem ne yazık ki çok büyük can kayıplarına yol açmış, derin bir üzüntü yaratmıştır. Deprem ve doğal afet gibi  büyük travmaların yaşandığı bu tür olaylar herkes için son derece sarsıcı olabilmektedir.

Can kayıplarının yaşanmasının ardından çocuklara ölümü bildirmek , anlatmak, yas sürecinde davranışların nasıl olması gerektiği, hangi noktada bir uzmandan yardım alınması noktası son derece önemli.

 Ayrıca , bu tür travmatik haberlerin basına verilmesinde haberlerin içerikleri  büyük önem taşımakta ,medyaya büyük sorumluluklar düşmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile birlikte, bu zor sürecin çocuklar açısından daha kolay atlatılması ve medya çalışanlarına yönelik bu tür travmatik haberlerin hazırlanıp sunulması noktasında bazı öneriler hazırlamıştır.

ÖLÜM KAVRAMI VE ÇOCUKLAR

ÇOCUĞA ÖLÜM EN DOĞRU ŞEKİLDE NASIL SÖYLENMELİDİR?

Ölen kişinin haberi size ulaştıktan ve olayın şokunu  yetişkin olarak atlattıktan sonra açıklamanız gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Çocuklar ebeveynlerinin duygularını kolayca hissetmektedirler. Bu nedenle en hızlı şekilde çocuklara en doğru ve net bilginin aktarılması gerekmektedir.

Nerede Konuşmalıyız?

Çocuğun kendini en güvende ve en tanıdık hissedeceği yer seçilmelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Evin salonu, odası, birlikte en çok zaman geçirdiğiniz veya kendini en rahat ifade ettiği yeri tercih edebilirsiniz.

Ölüm Haberini Kim Vermeli?

Öncelikli olarak çocuğun bakımı ile yakından ilgilenen/bakım veren anne veya babanın vermesi daha uygun olur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Ölen kişi çocuğun anne veya babası ise çocuğun verebileceği tepkilere karşı onun duygularını anlayabilecek, açığa çıkacak duyguları yatıştırabilecek, güvendiği bir yetişkin konuşmalıdır.

Nasıl konuşmalıyız?

Ölen bir kişi için 'öldü' demekten çekinmeyin. Ölümü konuşmamız kaybı gerçek kılmakta ve çocuğa veda edebilme fırsatı sunmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Gitti, uyuyor, hastalandı, tatile gitti, Allah yanına aldı gibi ifadeler kullanmayın. Bu ifadeler çocuğun ölen kişinin geri döneceğine inanmasına, uyku problemleri yaşamasına ve ölüm kavramını anlamamasına neden olmaktadır. T ED

 

 

ÖRNEK KONUŞMA

Her insan bir gün doğar ve bir gün ölür.  Öldüğünde bedenini çalışmayı durdurur. Yani nefes alamaz, hissedemez, yemek yiyemeyez ve oyun oynayamaz. Insanlar bir çok sebepten dolayiI ölebilirler. Bu senin için henüz yeni bir kavram olabilir. Bu yüzden bu konuda bana istediğini sorabilirsin. Ne zaman istersen sorularına cevap vereceğim.

Neler Yapmamalıyız?

Yetişkin olarak yaşadığınız yas sürecinden çocuğu uzaklaştırmamaya özen gösterin. Çünkü bu gerçek bir süreçtir. Çocuğu uzaklaştırmanız çocuğun kendi yas sürecine başlamasını ve ölen kişiye veda etmesini engeller. Kendi yas sürecinizde gösterdiğiniz aşırı (feryat, figan vb.) tepkileri çocuğun önünde yaşamamaya özen gösterin.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Çocuğa ağlama, ağladığını görürse o da üzülür, sen güçlüsün gibi ifadeler kullanmak çocuğun duygularını dışa vurmasını engeller.

Cenazeye Çocuk Götürülür Mü?

Eğer çocuk 7 yaşından küçükse götürülmesi önerilmez. 7 yaşından büyük ise cezaneye gelmeye isteğinin olup olmadığı sorulmalıdır.

CENAZE

 Ölen kişinin anılacağı yer şeklinde tanımlanmalıdır. Ancak daha sonraki süreçlerde mezarlığa çiçek veya resim götürmek isterse bu engellenmemelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Mezar kavramı 'o toprağın altında' şeklinde tanımlanmamalıdır.Mezar ölen kişinin çiçek bahçesi olduğu şeklinde tanımlanabilir.

Sonraki Süreç Nasıl Olmalıdır?

Çocuk çoğunlukla sizin tuttuğunuz türde bir yas sürecini örnek alır. Ölümden sonra sizin tepkileriniz, ölüm kavramının çocuk için ne kadar yıkıcı olabileceğini belirleyen önemli bir etkendir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Çocuğa kayıptan önceki yaşantısının aynı şekilde devam edeceği ve güvende olacağı duygusu hissettirildiğinde çocuk kayıp sonrası yas süreciyle sağlıklı biçimde başedebilecektir.

Hangi Durumda Uzman Yardımı Almalıyım?

Uyku bozukluğu,

Yeme bozuluğu,

İdrar ve dışkı kaçırma,

Ağlama nöbetleri,

Yanınızdan ayrılamama durumu,

Çökkün, kırılgan ve kaygılı duygulanım,

Öfke patlamaları,

Huzursuzluk belirtileri,

Sosyal hayatında uyumsuzluk

durumlarında Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine  veya Kıbrıs Türk Psikologlar Derneğine  başvurabilirsiniz.

TRAVMA HABERLERİNİ SUNARKEN MEDYA KURULUŞLARINA ÖNERİLER

Depremde medyanın önemi nedir?

Deprem gibi doğal afet haberlerini almak çocuk ve yetişkin fark etmeksizin duygusal olarak zorlayıcı ve sarsıcıdır. Bu nedenle yapılan haberlerin içeriği, habere erişen bireylerin üzerinde çok ciddi psikolojik etkilere yol açabilmektedir. Bu yüzden bu konuda azami özen gösterilmelidir.

Medya Çalışanlarına Öneriler

  1. Depreme ilişkin haberlerde izleyenleri travmatize edebilecek ayrıntılar verilmemelidir.

 

  1. Hayatını kaybeden ya da yaralılara ilişkin görüntülerin verilmemesi ya da sansürlenmesi gerekmektedir.
  • Görsel materyaller olayları dramatize etmek amacıyla kullanılmamalı ve mümkün olan en düşük düzeyde şiddet içeriğine sahip olmalıdır.Örneğin; yaralanmalar, kanamalar, mağdurların yakın çekimleri ve arama kurtarma anlarının ayrıntılı çekimleri paylaşılmamalıdır.
  • Bu şekilde paylaşılan görsellerden hem deprem mağdurlarını hem de yakınlarını tekrar tekrar travmatize ettiği unutulmamalıdır.

 

  1. Haberin başında olumsuz öğe uyarısı verilmelidir.
  • Eğer haberde olumsuz öğeler varsa haberin başında bununla ilgili uyarı ve uygun olduğu yerde yaş sınırı verilmelidir.

 

  1. Reklamlar travmatik haberler içerisinde kullanılmamalıdır.
  • Deprem gibi doğal afet haberleri bilindiği üzere çok daha fazla okur ve izleyici tarafından takip edilmektedir. Bu yüzden bazı kuruluşlar tarafından bu yüksek izleyici kitlesi bir reklam potansiyeli olarak görülebilmektedir. Etik değerler çerçevesinde, medya çalışanları travmatik yaşam olayları hakkında haber yaparken hiçbir şekilde reklam yapmamalıdır.

 

  1. Yapılacak olan haberin her zaman doğruluğu teyit edilmelidir.
  • Farklı kanallardan gelen herhangi bir bilgi veya görselin gerçekliği kesin kaynaklara dayandırılmadan paylaşılmamalıdır.

 

  1. Medya çalışanları kendi fiziksel ve psikolojik sağlıklarını gözlemlemeli ve kendilerinedikkat etmelidir.
  • Enkaz bölgesinde araştırma yapılırken ve haberleri yazarken medya çalışanları da travmatik öğeye maruz kalmaktadır. Bu süreçte medya çalışanları,özellikle travmatik olaya maruz kalan kişilerle veya yakınlarıyla görüşme yaparken ‘ikincil travma’ dediğimiz durumu deneyimleyebilmektedirler. Bu yüzden, bu çok kıymetli görevi yerine getirirken, çalışanların kendilerini de gözlemlemeleri, gerektiğinde ise psikolojik destek almaları çok önemlidir.

 

Print
Yayınlanma tarihi: Şub 10, 2023,
Haber Kategorisi: Haberler 2022,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Ağustos 2026»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
272829303112
3
ÇALIŞMA BAKANLIĞI İLE DAÜ ARASINDA DİJİTAL İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

ÇALIŞMA BAKANLIĞI İLE DAÜ ARASINDA DİJİTAL İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İhtiyat Sandığı Dairesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi arasında bilişim projelerinin yönetimi ve teknik danışmanlığına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

Protokole Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç imza koydu.

Protokol kapsamında İhtiyat Sandığı Dairesi’nin yazılım sistemleri günün teknolojik şartlarına uygun olarak yeniden düzenlenecek, yeni bilişim projeleri bilimsel yöntemlerle planlanacak ve proje yönetimi süreçleri DAÜ'nün teknik danışmanlığında yürütülecek. Yazılım geliştirme çalışmaları ise İhtiyat Sandığı Dairesi’nin kendi bilişim personeli tarafından DAÜ ile koordinasyon içerisinde gerçekleştirilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, dijital dönüşümün kamu hizmetlerinin kalitesini artıran en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlara daha hızlı, daha etkin ve daha güvenilir hizmet sunabilmek amacıyla İhtiyat Sandığı Dairesi’nin bilişim altyapısını modern teknolojilerle güçlendirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Hasipoğlu, üniversiteler ile iş birliğinin kamu yönetiminde yenilikçi çözümler geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, Doğu Akdeniz Üniversitesi ile gerçekleştirilen iş birliğinin yalnızca mevcut projelere değil, gelecekte hayata geçirilecek dijital dönüşüm çalışmalarına da önemli katkılar sağlayacağını vurguladı ve protokolün her iki kurum için de hayırlı olmasını temenni etti.

Devamını oku
456789
101112
HASİPOĞLU: ÜNAL ÜSTEL HÜKÜMETİNİN İSTİKRARI; ETKİN HİZMETİ SAĞLADI

HASİPOĞLU: ÜNAL ÜSTEL HÜKÜMETİNİN İSTİKRARI; ETKİN HİZMETİ SAĞLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, Hakikat Web TV’de Güven Arıklı’nın konuğu olarak çalışma hayatından hükümetin icraatlarına ve Kıbrıs sorununa kadar gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Devamını oku
13141516
17
AŞIRI SICAKLARDA AÇIK ALANDA ÇALIŞMA YASAĞI 23 AĞUSTOS’A KADAR UZATILDI

AŞIRI SICAKLARDA AÇIK ALANDA ÇALIŞMA YASAĞI 23 AĞUSTOS’A KADAR UZATILDI

BAKAN HASİPOĞLU: “SICAKLIK DEĞERLERİ NORMALE DÖNENE KADAR ÇALIŞANLARIMIZIN SAĞLIĞINI RİSKE ATMAYACAĞIZ”

Devamını oku
181920212223
24252627282930
31123456

Arşiv