Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’in 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı:


2 Aralık 2016, Cuma

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’in

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı:


" 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiş ve 3 Aralık ,  tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur.

 Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır.

Engelli  bireylerin toplumsal yaşama uyumunda en etkili araçlardan biri ve belki de en önemlisi  eğitim ve rehabilitasyondur. Onların toplum içinde güçlendirilmesi, iyileştirilmesi ve daha aktif bir yaşam sürmesi, rehabilitasyon sürecinin bir bütün olarak başarıya ulaştırılmasına bağlıdır.  Bu bağlamda ülkemizde Girne, Mağusa ve Güzelyurt’ta Bakanlığımıza bağlı   üç  adet  18 yaş üstü  engelli merkezi vardır ve bu merkezlerimiz   92 engelli  gencimize  hizmet vermektedir.  Ülkemizdeki tüm engelliler ve ailelerine yaşamlarını kolaylaştıracak  hizmeti ve desteği   en iyi şartlarda  sunma prensibiyle hareket eden  Bakanlığımız,  bu hizmete  henüz erişemeyen  Karpaz bölgesindeki engelli gençlerimize 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon merkezi  kazandırmak  amacıyla ;  2017 yılı içinde YeniErenköy hizmet binasını hayata geçirmek için çalışmalarını hızla sürdürmektedir.

Engelli  gençlerimizin kurumlarımızdaki taşımacılığında daha çağdaş hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla  Bakanlığımız tarafından  iki minibüsün alımı için  yürütülen çalışmalar son aşamaya gelmiş olup, en kısa sürede araç ihtiyacı olan iki kuruma tedarik edilerek ulaşım sıkıntıları çözüme kavuşturulacaktır.

Engellilerin  güvenle yaşayabilecekleri, sosyal uyum ve iş becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmak amacıyla inşaasına başlanan Engelsiz Yaşam Evi’nin, ikinci etabına başlanması için Bakanlığımız  ilgili sivil toplum örgütleri ile bilgi alışverişinde bulunarak ; araştırma ve teknik incelemelerini sürdürmektedir. Engelsiz Yaşam Evi projesinin  ikinci etabı için gerekli  bütçe  2017 bütçesinde Bakanlığımız tarafından ayrılmıştır.  Aynı zamanda , bu projenin hayata geçirilmesi sürecinde, TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yakınen   istişare edilmekte ve teknik yönden işbirliği yapılmaktadır.

Ülkemizdeki tüm engellilere , Bakanlığımız bünyesinde, tek bir çatı altında hızlı ve kaliteli  hizmet verecek; ulaşım,sağlık, eğitim, istihdam sorunları başta olmak üzere  sorunlarına çözüm üretecek ve onların hayatını kolaylaştıracak   bir  yapının oluşturulması hedefiyle başlatılan Engelliler Dairesi çalışmaları süratle devam etmektedir.  İlgili engelli örgütleri, Sağlık ve Eğitim Bakanlıkları , akademisyenler ve  Özel İstihdam Şube Amirliği’nden temsilcilerin katılımıyla, 2017 yılının  ilk yarısında,   Engelililer Dairesi Kuruluş Yasa Tasarısı çalışmalarının  tamamlanması hedeflenmektedir.

 

Engellilere yönelik tüm projelerimizde,   engellilerden sorumlu Bakanlık olarak Amacımız ,  engelli vatandaşlarımız için hayatı  kolay yaşanır bir hale getirmek,  günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek,; onların hayata sıkı sıkı tutunmalarını, içlerinde yatan yaşama sevinci, yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmalarını sağlamaktır. Ancak bu sayede tüm bireylerin temel hakkı olan yaşama  hakkına saygı göstermiş, bu haklarını sonuna kadar kullanmaları için uygun ortamı sağlamış oluruz.

 

Unutmayalım ki, hepimiz bir engelli adayıyız. Bugünlerimizi sağlıklı bir şekilde yaşıyor olmamız, yarınlarımızın da bu şekilde olacağının garantisini vermiyor.

 Bu duygu ve düşüncelerle, zihinsel  ve bedensel farklılıkların yaşama dair engel oluşturmadığı bir dünya dileğiyle, tüm engellilerimizin  3 Aralık Engelliler Günü’nü kutlar ,  Gün dolayısı ile , Bakanlığımızın engelli vatandaşlarımıza yönelik düzenlemeyi planladığı etkinliklerin  tüm toplumumuzu derinden üzen elim trafik kazası nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiğini belirtir, bir kez daha elim kazada hayatını kaybedenlere Tanrı’dan rahmet, yakınlarına başsağlığı , yaralananlara da acil şifalar dilerim. "

 

 

H. Ersan SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı


Print
Yayınlanma tarihi: Ara 3, 2016,
Haber Kategorisi: Duyurular,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28
DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören ve diyetisyen Mehmet Miralay ile görüştü.

Devamını oku
293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Arşiv