SICAK HAVADA DIŞARIDA ÇALIŞMA İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞI

SICAK HAVADA DIŞARIDA ÇALIŞMA İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, Cafer Gürcafer başkanlığındaki Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği heyeti ile görüştü.

Taraflar aşırı sıcak havalarda dışarıda çalışma ile iş sağlığı ve güvenliği konularını masaya yatırdı. Bakan Saner, aşırı sıcak havalarda dışarıda çalışma ile iş sağlığı ve güvenliği konularında Başkan Gürcafer ile görüş alışverişinde bulundu.

Gürcafer: " 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda insan çalıştırmak bir insanlık suçu" 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda insan çalıştırmanın bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan Gürcafer, bu konuda yasal bir mevzuat değişikliği yapılarak soruna köklü çözüm üretilmesi için Bakan Saner’den destek istedi. Her yıl hava sıcaklıklarının yükseldiği günlerde paliyatif çözümler üretmek yerine hava sıcaklığı yükseldiği zaman otomatik olarak devreye girecek bir mevzuatın tartışılması gerektiğini kaydetti. İş sağlığı ve güvenliği konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’ie hassasiyetinden dolayı teşekkür eden Gürcafer, bu hususta hükümetin de Bakan Saner’in düşüncelerini destekler nitelikte politika üretmesi ve özellikle denetimler konusunda daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmesinin önemine vurgu yapan Gürcafer, yapı denetiminin hayata geçirilmesini istedi. " Bu konularda birlikte hareket edelim, bu sorunları çözelim" diyen Gürcafer, sorunların çözümüne yönelik olarak kendi üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Saner: " İş sağlığı ve güvenliği genel denetimin bir parçası; konunun öznesi değil, nesnesi" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de K.T.İnşaat Müteahhitleri Birliği ile sıkı diyalog içinde hareket ettiklerini ifade ederek; kayıt dışı işgücü ve yabancıların çalışma izni konusunda ortak çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Düzenlenen Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası kapsamında 6382 kişinin aftan yararlandığını ve kayıt altına alındığını ifade eden Saner, kayıt dışı işgücünün kayıt altına alınması konusunda atılan adımların Bakanlığa olumlu yansıdığını belirtti. İş sağlığı ve güvenlği konusunda da " Genel denetim yapılırsa tüm inşaatlar durur " açıklamasının arkasında durduğunu söyleyen Bakan Saner, bu konuya gösterdiği hassasiyetten dolayı göreve gelir gelmez Bakanlıkta KTMMOB’ya bağlı dört oda başkanı ile toplantı gerçekleştirdiğini kaydetti. Yürürlükte olan inşaatlardaki iş sağlığı ve güvenliği tüzüğünün 1998 yılından beri güncellenmediğini, ilgili tüzüğün bugün hala daha İş Yasası’nın altında bulunduğunu belirten Saner, 2008 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na rağmen tüzüklerin yenilenmediği eleştirisinde bulundu. "Bugün sadece konuşup eleştiri yapanlar keşke 2008 yılında inşaatlardaki iş sağlığı ve güvenliğini tüzğünü hayata geçirseydi de bizler de bu konuda daha farklı işlere imza atsaydık." diyen Saner, iş sağlığı ve güvenliğinin konunun öznesi değil, nesnesi olduğunu belirtti ve iş sağlığı ve güvenliğinin genel denetimin bir parçası olduğunun altını çizdi. İnşaatın müteahitti, mühendisi, mimarı, şantiye şefi olmadan iş sağlığı ve güvenliğinden bahsedilemeyeceğini anlatan Saner, yenilenen inşaat tüzüğü ile birlikte inşaatta kimin sorumlu tutulacağının net bir şekilde ortaya koyulacağını, sorumluluğun da şantiye şefinde olacağını söyledi. KTMMOB’ya bağlı dört odayla iş sağlığı ve güvenliği alanında sürdürülen tüzük çalışmalarının son aşamaya geldiğini kaydeden Saner, tüzüğün son şeklinin Başsavcılık ve Mevzuat Dairesi’ne gönderileceğini belirtti. Saner, Bakanlığın bundan sonraki adımının da Belediyelerlerle yapı denetimi konusunda gerekirse Kaymakamlıkları da dahil ederek birlikte hareket etmek olduğunu sözlerine ekledi. Artan hava sıcaklıklarının insanların dışarıda çalışma koşullarını doğrudan etkilediğine değinen Saner, Bakanlığın bilimsel çalışmalar yapmak zorunda olduğunu ifade ederek gerek Avrupa’nın en güvenilir hava tahmin raporlarından gerekse KKTC Meteoroloji Dairesi’nden alınan bilimsel verilere göre değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi. Bu bilimsel veriler ışığında hava sıcaklığının Temmuz ve Ağustos aylarında kabul edilebilecek limetlerde olduğunun gözlemlendiğini belirten Saner, bilimsel hava tahmin raporlarında herhangi bir sapma olduğu anda, Bakanlığının konuyla ilgili gerekli her türlü tedbiri almak için karar üretmeye hazır olduğunu kaydetti. Saner konuşmasının sonunda " Bu konuyu maalesef bazı basın kuruluşları bilimsel verilere bakmadan ya da sırf muhalefet olsun, eleştiri yapsın diye gündeme getiriyor. Bizim amacımız her zaman üzüm yemek olacaktır ; bağcıyı dövmek değildir " dedi.
Print
Yayınlanma tarihi: Tem 7, 2017,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28
DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören ve diyetisyen Mehmet Miralay ile görüştü.

Devamını oku
293031
1234567
891011121314
15161718192021
22
GARDİYANOĞLU, ''SİYASET VE LİDERLİK OKULU'' AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI.

GARDİYANOĞLU, ''SİYASET VE LİDERLİK OKULU'' AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu , Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi'nin iş birliğinde düzenlenen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin destek verdiği “Siyaset ve Liderlik Okulu’nun” açılış törenine katıldı.

Devamını oku
232425262728
293012345

Arşiv