Saner, Sosyal Sigortalar’ın Reformunu anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner, bu sabah katıldığı televizyon programında Sosyal Sigortalar’ın borç alan bir kurum olmaktan çıkıp borç ödeyen bir kurum haline gelme sürecini anlattı.

Saner: "Sosyal sigortalar dairesinin nerden nereye geldiği konusu bir reformdur." Göreve geldiklerinde 140 milyon bankalara 100 milyon da İhtiyat Sandığı’na borcu olan bir Sosyal Sigortalar Dairesi devraldıklarını kaydeden Saner, 2008 yılından sonra kamu dahil herkesin emekli olacağı kurumun borç batağı içinde yüzmesinin kimse tarafından kabul edilemeyeceğini ifade etti. Sosyal Sigortalar Dairesi’nin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması için, Bakanlık bürokratları ile birlikte durum değerlendirmesi yaptıklarını söyleyen Saner: " Bugüne kadar , sigortalı mükellef sayısı yaklaşık 41 bin yabancı , 43 bin de vatandaş olmak üzere 84 bin civarındaydı. İşe ilk olarak sigortalı mükellef sayısını arttırmakla başladık. Bakanlığımızın üç dairesi olan Çalışma, Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı Dairelerini bu süreçte koordineli bir şekilde çalıştırdık " dedi. Saner, Sosyal Sigortaların borç ödeyen kurum haline gelmesinde teshisi ve tedavi yontemlerini dogru belirlediklerine inandığını ifade ederek bu yolda ilerlerken 3 temel prensip belirlediklerini ifade etti. Bu çalışmaları yaparken " Kayıt dışı çalışanları kayıt altına alarak sigortalı mükellef sayısını arttırdık, Sosyal Sigortalar Yasasi ile Sosyal Guvenlik Yasasinda yaptığımız 17 maddelik yasal değişiklikle işverenlerin yatırım şeklini 3 aylıktan aylığa çevirdik ve Sosyal sigorta borçlarının ödenmemesinden dolayı yaşanan gecikme faizlerinin bağışlanması için ‘herkese ve her keseye göre af ‘ ilkesiyle hareket ettik " şeklinde konuşan Saner, önce kayıt dışı olan insanların yasal düzenleme ile af çıkarılarak kayıt altına alındığını ifade etti.

6382 kişinin yapılan yasal duzenleme ile birlikte sosyal güvenlik sisteminde kayıt altına alındığını belirten Saner, 2015 Eylül ayında 84700 civarında olan kayıtlı mükellef sayısının 15 ayda 101 700’e çıkarak 17 bin kişi arttığını ve bu 17 bin mükellefin Sosyal Sigortalar Dairesi’e borçlanmadan ödeme imkanı yarattığını anlattı. Mükellef sayısını arttırdıktan sonra Sosyal Sigortalar ve Sosyal Güvenlik Yasası’nda 17 maddelik bir değişiklik yaptıklarını vurgulayan Saner: "Bu değişiklikler toplumda sigorta affı olarak algılandı halbuki burda esas yapılan sigortalara yapılan yatırımlarının şeklinin yasal olarak değiştirilmesiydi. İşverenler 3 ayda bir yatırım yaparken, yapılan yasal değişiklikle işverenler de aylık yatırım yapmaya başladı. Kurum olarak bankalaradan aylık para borçlanmak yerine kendi namına yatırım yapan işverenleri aylık yatırıma çevirdik." şeklinde konuştu. Sosyal sigorta borçlarının ödenmemesinden dolayı yaşanan gecikme faizlerinin bağışlanması için vatandaşın elinde ne varsa gelip sisteme katılmasına olanak sağlayan ‘’herkese her keseye göre ’’ ilkesiyle hareket ettiklerini ifade eden Saner: dün itibariyle Sosyal Sigortalar’da toplanılan rakamın 45 milyon Türk Lirası olduğunu belirtti. Saner , Sosyal Sigortaların borç durumu hakkında da bilgi vererek: " Sosyal Sigortalar olarak 140 milyon TL tutarında aldığımız borç 6 ayrı bankada 26 ayrı hesapta aylık %19 faizle borçlanılmıştı.

Borcumuz, 2016 yıl sonu itibariyle, borca işlenen faiz ile birlikte 163 milyon TL oldu. Dün itibariyle bankalara olan borcumuz 2 bankada toplamda 87 milyondur. Tam 76 milyon TL borç ödedik , borç miktarımız 87 milyona düştü. 2 yılda ödeyeceğimiz faizi şu anda 3 yılda ödeyeceğiz, buna zarardan kar etmek denir." ifadelerini kullandı. Sosyal Sigortaların 13. Maaşı Kasım ayı sonunda emeklilere ödemeye hazır olduğunu da söyleyen Bakan Saner, "Eksilebileceğimiz rakamları düşünerek 20 milyon TL’yi, 13. Maaş’ın ödenebilmesi için sosyal sigortalarda rezerv olarak tutuyoruz" dedi. Saner: Eczacılara geriye dönük 5 aylık borcumuzu ödedik" " Sosyal Sigortalar olarak Eczacılarımızdan ilaç alıyorduk ödemeye gecikiyorduk; 5 ay geriden geliyorduk" diyen Bakan Saner, eczacılara 2.5 milyon TL tutarında peşin ödeme yapıldığını söyledi. Hem borçlarını ödeyip hem de piyasaya 2.5 milyonluk ödeme yaptıklarını anlatan Saner: "Yıllardan sonra eczacılarımız sosyal sigortalardan günlük olarak ödenmeye başladı." dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürüttüğü ortak projelere ve işbirliğine de değinen Saner: " KKTC olarak bizim bir takım projelerimiz var. Anavatan ile sürdürdüğümüz güzel işbirliğini dünyanın gıpta edebileceği projelere çevirebiliriz. Aile ve Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın adaya yaptığı ziyaret de bu bağlamda çok yerinde olmuştur." ifadelerini kullandı. Anavatanla çok iyi bir diyalogları olduğunu söyleyen Saner, iki ülke arasında sosyal politikalar alanında imzalanan mutabakat metninin de şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşıldığını dile getirdi. Kadına yönelik şiddetle mücadele için Mart ayında "Kadına Karşi Şiddete Dur De" sloganıyla bir Çalıştay yaptıklarını da anımsatan Bakan Saner, tüm kesimlerin görüşlerinin çalıştaya yansıtıldığını belirterek , çalıştayın KKTC’de bir ilk olduğunun altını çizdi ve Çalıştay Sonuç Bildirgesi’nin sonuçlarının yarın düzenlenecek basın toplantısında kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Print
Yayınlanma tarihi: Kas 2, 2017,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Ocak 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv