Mehmet ve Nazife Taşker Otizm Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, merkezin yalnızca bir hizmet binası olmadığını belirterek, otizmli bireylerin çocukluk dönemindeki özel eğitim süreçlerinin ardından yaşamlarını daha bağımsız sürdürebilmelerine ve toplumsal hayata daha güçlü şekilde katılabilmelerine yönelik önemli bir adım attıklarını söyledi.
HASİPOĞLU: “BİR İLKE İMZA ATIYOR, OTİZMLİ BİREYLERİMİZ İÇİN YENİ BİR GELECEĞİN KAPISINI AÇIYORUZ”
“Bugün KKTC’de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz” diyen Hasipoğlu, Otizm Merkezi’nin otizmli yetişkinlerin günlük yaşam, sosyal ve mesleki becerilerini geliştirmelerine, kendi potansiyellerini ortaya koymalarına ve bağımsız yaşam becerileri kazanmalarına imkan sağlayacağını ifade etti.
“SADECE BİR EĞİTİM ALANI DEĞİL, KAPSAMLI BİR YAŞAM MERKEZİ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasipoğlu, merkezin özel gereksinimli bireylerin hayatın farklı alanlarını uygulamalı olarak deneyimleyebilecekleri şekilde tasarlandığını belirterek, merkezde duyu bütünleme, rahatlama ve fiziksel aktivite odalarının yanı sıra uygulama mutfağı, yaşam becerileri, mesleki beceri, sosyal beceri, grup çalışma, görsel sanatlar ve müzik atölyelerinin bulunduğunu kaydetti.
Hasipoğlu, otizmli bireylerin merkezde yemek hazırlamaktan alışverişe, para kullanımından mesleki becerilere, sosyal iletişimden sanatsal faaliyetlere kadar yaşamın farklı alanlarında uygulamalı çalışmalar gerçekleştireceğini söyledi.
“Bu merkez, yalnızca bir eğitim alanı değil; otizmli bireylerimizin günlük yaşamı deneyimleyerek öğrendiği, sosyal becerilerini geliştirdiği ve kendi potansiyellerini ortaya koyabildiği kapsamlı bir yaşam merkezi olarak tasarlandı.” ifadelerini kullandı.
“AİLELERİMİZİN DE YANINDAYIZ”
Merkezin yalnızca otizmli bireylere değil, onların ailelerine de destek sunacağını vurgulayan Hasipoğlu, “Kısa Bir Nefes” adı verilen uygulama ile ailelere kısa süreli destek sağlanacağını açıkladı.
Hasipoğlu, özel gereksinimli bireylerin desteklenmesinin ailelerin desteklenmesinden ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çekerek, “Özel gereksinimli bireylerimizin yanında olmamız gerektiği kadar, aynı zamanda onların ailelerinin yanında olmamız gerektiğini biliyor, bu sorumlulukla çalışıyoruz.” dedi.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERE YÖNELİK DESTEKLERDE YENİ BİR ADIM
Otizm Merkezi’nin, hükümetin sosyal devlet anlayışının ve özel gereksinimli bireylere verdiği önemin somut bir göstergesi olduğunu belirten Hasipoğlu, göreve geldikleri günden bu yana özel gereksinimli bireylere yönelik önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Hasipoğlu, bu kapsamda Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin yanı sıra, 17 yıl aradan sonra kamuda engelli istihdamının yeniden başlatılmasını ve özel sektörde istihdam edilecek özel gereksinimli bireylere yönelik prim ve maaş desteklerini de hatırlattı.
Özel gereksinimli bireylerin özel sektörde istihdam edilmesini teşvik etmek amacıyla asgari ücretin yarısının karşılandığını ve yüzde 100 prim desteği sağlandığını belirten Hasipoğlu, bu uygulamalarla özel gereksinimli bireylerin çalışma hayatına katılımının desteklendiğini ifade etti.
“SOSYAL DEVLET KİMSEYİ GERİDE BIRAKMAYAN DEVLETTİR”
Otizm Merkezi’nin açılışının yalnızca yeni bir hizmetin başlaması anlamına gelmediğini vurgulayan Hasipoğlu, merkezin sosyal devlet anlayışının somut bir yansıması olduğunu belirtti.
Hasipoğlu, “Bizim anlayışımızda sosyal devlet; kimseyi geride bırakmayan, bireyin ihtiyaç duyduğu her dönemde onun ve ailesinin yanında olan devlettir.” dedi.
Merkezle birlikte amaçlarının yalnızca bir hizmet sunmak olmadığını ifade eden Hasipoğlu, otizmli bireylerin daha bağımsız, daha üretken ve toplumla daha güçlü bağlar kurabildiği bir geleceğin oluşturulmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
“İnanıyoruz ki; hiçbir birey geride bırakılmamalı, her bireyin potansiyeline ulaşabilmesi için fırsat yaratılmalıdır.” diyen Hasipoğlu, merkezin ülkeye, özel gereksinimli bireylere ve ailelerine hayırlı olmasını diledi.