Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy birliğiyle kabul etti

Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy birliğiyle kabul etti.
Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün UBP Milletvekili Ersin Tatar başkanlığında toplandı.
Komite, gündeminde bulunan şu yasa gücünde kararname ve yasa tasarılarını görüştü:
“Ziyaretçi İzni, İkamet İzni, İş Kurma İzni veya Çalışma İzni Biten Yabancılara Uygulanan Para Cezalarının Yeniden Düzenlenmesini ve Ödenmemiş Para Cezalarının Tahsilinde Kolaylık Sağlanmasını Öngören Yasa Gücünde Kararname”; “Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname”; “Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararnamenin Değiştirilmesi Hakkında Yasa Gücünde Kararname”; “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı (İvedi)”; “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı (İvedi).
Komite, “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ve “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oybirliğiyle kabul etti.
Söz konusu yasa tasarılarının oy birliğiyle kabul edilmesiyle birlikte, görüşülen “yasa gücünde kararnameler” de ortadan kalkmış oldu.
Komite toplantısı UBP Milletvekili Ersin Tatar başkanlığında, UBP Milletvekili Dr. Hamit Bakırcı, CTP Milletvekilleri Birikim Özgür ile Biray Hamzaoğulları ve DP Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Komiteye davetli olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkililer katıldı. Toplantıya, CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da katılarak fikir ve önerilerini sundu.
“Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı”yla zamanında tahsil edilemeyen idari para cezalarının tahsilinin arttırılması ve hızlandırılması; uygulanmakta olan meblağın küçük büyük tüm işverenler için ödenebilir bir meblağa ayarlanması; idari para cezasının ödenmesi durumunda ise bir yıl süreliğine ihale yasağı uygulamasından muaf olunması sağlanarak, uygulanan İdari Para Cezalarının daha ödenebilir miktarlarla daha hızlı ve zamanında tahsil edilebilecek şartlara getirmek ve devlet bütçesine katkı sağlamak amaçlanıyor.
“Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın genel gerekçesi ise şöyle:

“Yürürlükteki Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası, ziyaretçi izni, ikamet izni, iş kurma izni veya çalışma izni süresi bitmiş ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde izinsiz olarak bulunan yabancılara izinsiz olarak kaldıkları her gün için günlük asgari ücret miktarı tutarında para cezası öngörmektedir. İşbu cezayı ödeyemeyen yabancıların ülkeye giriş yapmasına izin verilmediğinden özellikle aile bağı bulunan birçok yabancı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden çıkış yapmama yoluna gitmekte ve ülkedeki kaçak işgücü oranının katlanarak artmasına sebebiyet vermektedir. Ortalama olarak iki yılda bir çıkan ve cezalı durumda olan yabancılara af getiren Yasalar ile de bu durumun önüne geçilemediği ve sistemde köklü bir değişiklik ihtiyacının olduğu açıktır. Turizm, inşaat ve ulaşım gibi ülke ekonomisinin öncü sektörlerindeki kalifiye eleman eksikliğinin mevcut işgücü piyasasından sağlanamaması ve kısa vadede ülke içinde ara eleman yetiştirilmesinin de mümkün görülmemesi sebebiyle oluşan işgücü açığı, üretim ve hizmet odaklı sektörlerde sıkıntılara yol açmakta ve tedbir alınması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bunların yanında yüksek miktarlarda tahakkuk eden para cezalarını ödeyemedikleri için bu gibi yabancı kişilerin yurtdışına çıkmaması veya ülkeye giriş yapamaması sosyal bir yara olan ailelerin parçalanmasını da beraberinde getirebilmektedir. Yukarıda açıklanan gerçekler ışığında ve yeni ceza sistemi ihtiyacı çerçevesinde bu Değişiklik Yasa tasarısı hazırlanmıştır.”

Print
Yayınlanma tarihi: Kas 8, 2016,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Ocak 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv