BASIN AÇIKLAMASI

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısıyla gün boyunca gerek Whatsapp hattına gelen ihbarlar çerçevesinde gerekse Çalışma Dairesi Müfettişleri tarafından yapılan rutin denetimlerde; ülke genelinde toplam 157 işyeri denetlenmiş ve 743 çalışan kaydedilmiş; 30 çalışanın kayıt dışı olduğu tespit edilerek, Çalışma Dairesi tarafından 94 500 TL tutarında idari para cezası kesilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hizmete açılan Whatsapp İhbar Hattı’na ise 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda 154 ihbar yapılmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, turizm sektöründe faaliyet gösteren Casino ve Otellerin açık olması mecburiyetini dikkate alarak 1 Mayıs günü çalıştırılacak personellerinin listesini önceden talep etmiş ve ilgili kurumlar çalışanlarının listesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletmiştir.

Denetlenen işyerlerinde teftiş edilen 743 çalışan ve Whatsapp İhbar Hattı’na gelen şikayetler doğrultusunda gidilemeyen işyerleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kayıt altına alınarak , çalışanların sosyal güvenlik yatırımlarının yapılıp yapılmadığı; ay sonunda ( 20 Haziran 2019 tarihinde) sosyal sigortalar sisteminden kontrol edilecektir. Çalışanlarına resmi tatil günü ücretini bir kat fazlasıyla ödemeyen işverenlere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilgili mevzuat kapsamında ceza kesilecektir.

Ülkemizde 1 Mayıs başta olmak üzere 1 Ocak, 23 Nisan, 19 Mayıs, 20 Temmuz, 1 Ağustos, 30 Ağustos, 29 Ekim, 15 Kasım , Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi günler resmi tatil olarak kutlanmaktadır. Resmi tatillerde; çalışanların resmi tatil günü ücretinin ne olacağı, yürürlükte olan 22/1992 Sayılı İş Yasası’nın 40.maddesinde (Resmi Tatil ve Ücret şekline göre resmi tatil ücreti) düzenlenmiştir. İlgili madde, resmi tatil günlerinde çalışılması halinde işçilerin ücretlerinin bir kat fazlasıyla ödenmesini açıkça belirtmektedir.

İşverenlerin resmi tatil günlerinde çalıştırdıkları işçiler için bir kat fazla mesai ödemesi yasal bir zorunluktur. Yasal yükümlülüğünü yerine getirmeyip çalışanlarına resmi tatil günü ücretini yansıtmadığı tespit edilen işyerlerine, alacakları maddi cezanın yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ön izinle işçi getirme konusunda müsaade etmeyecek ve söz konusu işverenleri yasaklı çalışma izinli işçi getirme listesine alacaktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hayata geçirdiği Name and Shame ( Teşhir ve Utandırma) Uygulamasını sürdürmekte ve kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerinin isimlerini kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmaktadır.

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda kayıt dışı işçi çalıştıran işyerlerinin isimleri şu şekildedir:

Güzelyurt:

Ökkeş Kıllı- 1 kişi- 3150 TL ceza

Hasan Altan Öksüz Pazarlama Ltd.-3 kişi- 9450 TL ceza

Lefkoşa:

Penti Giyim Tic. Anonim. Şti- 1 kişi - 3150 TL ceza

Girne:

Borgo Trading Ltd.( Sapqa Nargile)- 10 kişi - 31500 TL ceza

Borwellies Garden ( Babil Bahçeleri) Maintanance- 2 kişi - 6300 TL ceza

Mağusa:

LMC Trading Ltd- 4 kişi- 12600 TL ceza

Halsons & Co Ltd.-1 kişi- 3150 TL ceza

Yükselen Ltd.- 2 kişi -6300 TL ceza

Erata Ltd-2 kişi -6300 TL ceza

Yunus Nural İnvestment Ltd- 1 kişi -3150 TL ceza

Erata Trading Ltd- 2 kişi – 6300 TL ceza

Arnehuz Ticaret Şti. Ltd.- 1 kişi – 3150 TL ceza

Print
Yayınlanma tarihi: May 3, 2019,
Haber Kategorisi: Duyurular,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Kasım 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
272829303112
345
HASİPOĞLU: “KIBRIS TÜRK HALKI HAKLI MÜCADELESİNİ DÜNYAYA ANLATMAYA DEVAM EDECEK”

HASİPOĞLU: “KIBRIS TÜRK HALKI HAKLI MÜCADELESİNİ DÜNYAYA ANLATMAYA DEVAM EDECEK”

“İKİ AYRI DEVLET, İKİ AYRI EGEMEN HALK GERÇEĞİ GÖRÜLMEZDEN GELİNEMEZ”

“ANAVATANIMIZIN DESTEĞİYLE İZOLASYONLARA RAĞMEN KENDİ AYAKLARIMIZ ÜZERİNDE DURUYORUZ”

Devamını oku
6
ENGELSİZ YAŞAM EVİ’NDE 1. UÇURTMA ŞENLİĞİ COŞKUSU

ENGELSİZ YAŞAM EVİ’NDE 1. UÇURTMA ŞENLİĞİ COŞKUSU

ENGELLİ BİREYLER UÇURTMALARINI GÖKYÜZÜNE BIRAKARAK MÜZİK EŞLİĞİNDE KEYİFLİ BİR GÜN GEÇİRDİ

Devamını oku
789
1011121314
Hasipoğlu,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 42.Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı

Hasipoğlu,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 42.Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı

"Bir halkın varlığı yalnızca toprağında değil; emeğinde, inancında ve iradesindedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, işte bu iradenin somutlaşmış hâlidir. 15 Kasım, Kıbrıs Türk halkının “kendi kaderine sahip çıkma” kararlılığını dünyaya ilan ettiği gündür.
Devamını oku
1516
17181920
HASİPOĞLU, ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

HASİPOĞLU, ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, resmi temaslar için bulunduğu Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan Hasipoğlu,  Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayarak Kıbrıs Türk halkının Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığını vurguladı.

Devamını oku
21
Çocuk Hakları Çalışma Toplantısı Düzenlendi

Çocuk Hakları Çalışma Toplantısı Düzenlendi

Hasipoğlu: "Devletin en temel sorumluluğu, çocukları korumaktır”
"20 Kasım Dünya Çocuk Hakları" günü dolayısıyla Çocuk Hakları Çalışma Toplantısı düzenlendi.

Devamını oku
2223
24252627282930
1234567

Arşiv