Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Teknik Toplantı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H.Ersan Saner’in de hazır bulunduğu toplantıya  Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar  Odası ve  Elektirik Mühendisleri Odası Başkanları  ile Bakanlık yetkilileri katıldı.

İş Yasası  kapsamında yapılan " İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü", "Basınçlı Kaplar Denetim Tüzüğü", "Kaldırma Cihazları ve Aksamları Denetim Tüzüğü" ile "Asansörler Denetim Tüzüğü" nün günün  şartlarına uygun olarak  değiştirilmesi  ve tadil edilmesi amacıyla , Bakanlık ile ilgili paydaşlar görüş alışverişinde bulunarak ortak çalışma grubu oluşturdu.         

Toplantının başında söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan  Saner, iş sağlığı ve güvenliğinin ülke gündeminde yer alan önemli konulardan biri olduğuna dikkat çekti. Yaşanan her iş kazası sonrasında, ilk olarak  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önlem alması için göreve çağrıldığı anımsatan Saner,  bu alanda doğru ve düzgün  işler yapılabilmesi için  alfabenin  sonundan değil başından başlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkede inşaat maliyetini belirleyen iki  kurumdan birinin Planlama İnşaat Dairesi diğerinin de Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği olduğunu anlatan  Saner, çıkılan ihalelerde  malzeme fiyatına inşaatların  tamamlanmasının  beklendiğini  ifade etti ve bunun da mümkün olmadığını söyledi.

Bakanlık olarak İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında  yer alan tüzüklerde  bir takım eksiklikler tespit ettiklerini kaydeden Saner, tüzüklerle ilgili sıkıntıları  paydaş örgütlerle ele almayı  ve  gerek tüzükleri gerekse  iş yaşamında  yapılması gereken değişiklikleri paydaşlarla  birlikte  tartışıp çözüm üreterek ülkeye çağdaş  bir iş sağlığı ve  güvenliği  kazandırmak için katkı koymak  istediklerini söyledi.

 

 

Mimarlar Odası Başkanı  Türker Aktaç da toplantıda yaptığı konuşmada,  İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında yaşanan sıkıntıların  ortadan kaldırılması için  her türlü işbirliğine hazır olduklarını , mevzuatın bir an önce uygulamaya konulması için  destek vermekten memnuniyet duyacaklarını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal da  inşaat alanında disiplinin sağlanmasının  ve iş sağlığı güvenliği mevzuatının uygulanmasının  yapı denetimi ile mümkün olacağına işaret etti. Baysal, yerel yönetimlerin de kendi bölgelerinde yapı denetimi konusunda destek vermesi gerektiğini savunarak, kaçak inşaatların  ülkede büyük sıkıntı yarattığını;   kaçağı engellemek ve mücadele etmek için yapı denetiminin  önemli rol oynadığını   vurguladı.

 Elektirik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgen ise  iş sağlığı ve güvenliği alanında sorunların bütünlüklü  olarak çözülmesi gerektiğini dile getirdi. "Bütünlüklü olarak  bir hükümet politikası oluşturulursa inşaat kalitesi artar " diyen Girgen,  Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda İçişleri Bakanlığı ile  ortak çalışma yapması gerektiğini söyledi.

 Makine Mühendisleri Odası  Başkanı Emir Taşçıoğlu da konuşmasında İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 2008 yılında  oy birliğiyle geçen  yasalardan biri olduğunu anımsatarak yasa kapsamında  10 tüzüğün çıkarıldığını ancak  tüzüklerde düzelmesi gereken bir takım eksiklikler olduğunu  ifade etti.  İş sağlığı ve güvenliğinin  müteahhitler tarafından gider  ve külfet olarak görüldüğünü kaydeden Taşçıoğlu,  yalnızca Çalışma Bakanlığının denetimi ile  bu alandaki sorunların çözülemeyeceğini belirtti. İş sağlığı ve güvenliğinin yalnızca inşaatlarla ilgili olmadığını, sanayi sektörü ve taş ocakları başta olmak üzere farklı  faaliyet alanlarını  da kapsadığını kaydeden Taşçıoğlu, Oda olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını  ifade etti.

Çalışma toplantısı, 11 Ekim 2016  Salı günü  yeniden yapılacak.


Print
Yayınlanma tarihi: Eyl 29, 2016,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Ocak 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arşiv