Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman , 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman ,  3 Aralık Dünya Engelliler Günü  dolayısıyla mesaj yayınladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman ,  3 Aralık Dünya Engelliler Günü  dolayısıyla mesaj yayınladı. Bakan  Çağman, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Birleşmiş Milletler tarafından  Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık,  farklı gelişen  bireylere yönelik toplumsal bilinç ve  farkındalığın  arttırılması açısından anlamlı  bir tarihtir.

Özel gereksinimli vatandaşlarımızın  yaşadıkları sorunlar; yalnızca onları  ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, teşhisten iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar genel bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir sorundur. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın hakları, bu hakların korunarak, toplumsal yaşamdan kopmadan, dışlanmadan, herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakılmadan yaşamalarını sürdürebilmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak en öncelikli görevimizdir.

Engelli  bireylerin yaşadığı sıkıntıları takip ve  koordine etmekle görevli olan Bakanlığımız , Sosyal Hizmetler Dairesi aracılığıyla, engellilerimizin sosyal rehabilitasyon   gereksinimlerinin  sağlanması için çalışırken;  Çalışma Dairesi vasıtasıyla ise engellilerin istihdamının desteklenmesi ve onlara uygun  çalışma koşullarının yaratılması için faaliyetlerini özveriyle  sürdürmektedir.

Bakanlığımıza bağlı Girne, Mağusa ve Güneşköy’de  hizmet veren   üç engelli rehabilitasyon   merkezinde bu yıl pandemiden dolayı,  66    özel gereksinimli   gencimiz faydalanmakta;  bu merkezlerimizde farklı gelişen gençlerimize  temel yaşam becerileri  kazandırılarak, sosyal hayata daha bağımsız olarak katılımlarının sağlanması yönünde  destek  programları sunulmaktadır.

Ülkemizdeki tüm özel gereksinimli vatandaşlarımıza ve ailelerine yaşamlarını kolaylaştıracak  hizmeti ve desteği   en iyi şartlarda  sunma ve hizmeti vatandaşın ayağına götürme prensibiyle hareket eden  Bakanlığımız,  bu hizmete  henüz erişemeyen  Karpaz bölgesindeki engelli gençlerimize 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon merkezi  kazandırmak  amacıyla ; 2022 yılı içinde  Yenierenköy’de yeni bir rehabilitasyon merkezini  hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Engellilerin  güvenle yaşayabilecekleri, sosyal uyum ve iş becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmak amacıyla inşa edilen  ve ülkemizde engellilere  7/24 yatılı bakım  hizmet sunacak   ilk merkez olan  Engelsiz Yaşam Evi’nin 2022 yılında ikinci etabının da bitirilerek hizmete açılması en büyük arzumuzdur.

Çalışma Dairesi’ne bağlı Özel İstihdam Şubesi’nden Kasım 2021 itibariyle,   5113  engelli vatandaşımız  nakdi yardım almakta,  ekonomik yönden desteklenmektedir. Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası’nda yapılan değişiklikle , 43 engelli vatandaşımız ise  özel sektörde çalışmakta  ve  Çalışma Dairesi’nden  %30 nakdi yardım almaktadır.  Maliye Bakanlığı’nın istatistiklerine göre Ağustos 2021 itibariyle, Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası kapsamında istihdam edilen  ve çalışan engelli sayısı  248’dir. 12 engelli  vatandaşımız da  işçi statüsünde istihdam edilerek kamuda çalışmaktadır.   

Engellilerimizin dışlanmadan, soyutlanmadan, ötekileştirilmeden hayatın her alanına katılması, yalnızca devletin değil  toplum olarak hepimizin ortak görevi olmalıdır.  Bu duygu ve düşüncelerle; engellilerimizin yalnızca bir gün değil her zaman yanlarında olduğumuzu  belirterek; zihinsel  ve bedensel farklılıkların yaşama dair engel oluşturmadığı bir dünya temennisiyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tüm engellilerimizi ve ailelerini sevgi ile kucaklarım."

 

Dr. Koral ÇAĞMAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Print
Yayınlanma tarihi: Ara 2, 2021,
Haber Kategorisi: Duyurular 2021,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28
DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

DİYETİSYENLER BİRLİĞİ , SORUNLARINI GARDİYANOĞLU’NA AKTARDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören ve diyetisyen Mehmet Miralay ile görüştü.

Devamını oku
293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Arşiv