Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, katıldığı TV programında Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Hükümetin  çalışmalarını değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Saner, hükümetin uyum içinde  çalıştığını ve bunun piyasaya olumlu yansıdığını söyledi. Eski dönemden kalma ödemelerin  yapıldığını kaydeden  Saner,  müteahhitlere  ciddi ödemeler yapıldığını ve  tarım sektörüne  kaynak ayırıldığını belirtti. 2017 yılı  bütçe dönemi  için  Eylül ayı sonuna  kadar projelerin  tamamlanması gerektiğini anımsatan Saner, UBP- DP Hükümeti’nin  ahenk içinde  çalışmalarını sürdürdüğünü ve yeni projelerin hayata geçirilmesi için çalıştıklarını  belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ nın  hamilelikten ölüm sonrasına kadar  geniş kapsamlı bir bakanlık olduğunu  vurgulayan Saner, katıldığı  bir televizyon programında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak göreve geldiğinde  iki önemli konu olarak Çalışma Affı ve Sigorta Affı’nı önünde bulduğunu samimi bir şekilde ifade etti.

Çalışma ve Muhaceret Affı’nın  biribiriyle paralel  iki konu olduğunu ve  İçişleri Bakanlığı ile üç aylık bir çalışmanın sonunda hazırlandığını kaydeden Saner,  affın çıkarılma   gerekçesini anlatırken Girne SOS Gençlik Evi ziyareti sırasında karşılaştığı iki kardeşin durumundan çok etkinlendiğini  ifade etti. Annelerini kaybeden çocukların çalışma izninden dolayı cezalı duruma düşüp ihraç edilen babalarını 10 yıldır göremediğini anlatan Saner,  çocukların babasının ülkeye turist olarak dahi gelememesinin  kabul edilebilir bir durum olmadığına  ve bir insanlık suçu işlendiğine dikkat çekti.

"Hiçkimse bir başkasının suçundan dolayı  bu ülkeden ihraç edilmemeli"  ifadelerini kullanan Bakan Saner , affın yalnızca duygusal değil ekonomik gerekçesi olduğunu da önemle vurgulayarak "Bu ülkede  artık yetenekli  işgücü gittikçe azalmaktadır. İş adamlarımızın bu konuyla ilgili ciddi sıkıntıları vardır.Hiçbir ekonomik örgütten  çıkarılan af ile ilgili  tepki almadık. Ticaret Odası, Taşeronlar Birliği, Müteahhitler Birliği, turizmciler  pastada payı olan  tüm sektör temsilcilerinin taleplerini  dikkate aldık ve sorunlarına çözüm ürettlk " dedi.

Affın yüz kızartıcı ve adi suçlardan dolayı ihraç edilenleri kapsamadığını belirten Saner, çalışma izni ve iş kurma izninden dolayı  cezaya düşenleri, ihraç edilenleri  ya da ziyaretçi izninden dolayı kayıt dışı duruma düşenleri kapsadığını hatırlattı. Saner, afla ilgili bilgi almak isteyenlerin Bakanlığın web sitesinden hem Türkçe hem İngilizce bilgilendirme kılavuzunu indirebileceğini de sözlerine ekledi.

Saner: " CTP, Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı kanun hükmünde kararnameyi  10 yıl önce kendi yaptı"

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin  hükümet tarafından kabul edilen kanun hükmünde kararnameyi yargıya taşımasını eleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner: " Meclis kapalı olduğu için, kanun hükmünde kararname  yayınladık. Yaraya neşter vurmamız lazımdı. Kanun hükmünde kararnameler ekonomik  yönü olmazsa zaten geçemez. Turizm sektörü yaz aylarında hareketleniyor." ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 6 tane af çıktığını ve 2’sinin  kanun  hükmünde kararname, 4  tanesinin ise  yasa şeklinde yapıldığı aktaran Saner, ilk kanun hükmünde kararnameyi 19 Temmuz- 7 Ağustos 2005 tarihinde  CTP’nin çıkardığını söyledi. Bugüne kadar çıkarılan  aflar konusunda bilgi veren Saner,  ilk af yasasının  2007 yılında CTP-ÖRP döneminde bir asgari ücret karşılığında yapıldığını; 1613 kişinin ülkeden çıktığını;ikinci yasanın 2008 yılında  yine CTP-ÖRP döneminde  bir asgari ücret karşılığında yapıldığını  ve 2122 kişinin ülkeden çıkış yaptığını  belirtti. 2011 yılında UBP tek başına iktidarken  ücretsiz yapılan aftan 9543 kişinin yararlandığını  kaydeden Saner,  en son affın  2014-2015 tarihinde CTP-DP döneminde çıkarıldığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, 16 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve  16 Eylül 2016 tarihinde sona erecek aftan  bugüne kadar 2347 kişinin  yararlandığını  söyledi. Saner, çalışma affı ile birlikte  hem işverene hem de işçiye uygulanacak cezalarda kademelendirmenin hayata geçirileceği bilgisini de vererek, af ile ilgili kanun hükmünde kararnamenin Cumhuriyet Meclisi  Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin  gündeminde olduğun zaten Mecliste yasallaşması için hali hazırda gönderildiğini ifade etti.

Engelliler

Bakanlığının Girne, Güzelyurt ve Mağusa’da olmak üzere engellilere hizmet veren 3 adet 18 Yaş Üstü Engelli merkezinin olduğunu kaydeden Saner, 2017 yılında dördüncü merkezi Karpaz ‘da açmayı düşündüklerini söyledi. Merkezlerde ulaşım açısından araçlarla ilgili birtakım   sıkıntılarının yaşandığını ifade eden Saner,  2017 yılında engelli gençlerin daha konforlu ve rahat ulaşımı için  üç adet araç almayı hedeflediklerini belirtti. Engellilerin  sorunlarının  tek bir çatı altında çözüme kavuşturulması için Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün  Bakanlığı’na  tam yetki verdiğini anımsatan  Saner, Engeliler Dairesi’nin  kurulması için Bakanlığın çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği

Kendisine yöneltilen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili soruları da cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, " Hiç kimse beni Çalışma Bakanı olarak başımda baretle inşaat alanına gidip gereken önlemleri alacağız ifadelerini kullanırken göremeyecek " şeklinde konuştu.

Her yıl 3 milyon kişinin  iş kazalarından dolayı iş göremez  duruma düştüğünü  kaydeden Saner,  konuyla ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü’nde  ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çekti.  Tüzüğün yetersizliği dışında, iş sağlığı güvenliği için  işverene katkı da yapılmadığını belirten Saner, bu alanda temel yapı taşlarını  oluşturmaya başlamadan iş sağlığı ve güvenliğinden bahsedilemeyeceğini söyledi. Ülkede inşaat maliyetini belirleyen iki  kurumdan birinin Planlama İnşaat Dairesi diğerinin de Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği olduğunu anlatan  Saner, çıkılan ihalelerde  malzeme fiyatına inşaatların  tamamlanmasının  beklendiğini  ifade etti ve bunun da mümkün olmadığını söyledi.

Saner: "Çalışma Dairesi’nde  5 müfettişle arzu edilen  denetim yapılamaz.  Parmağımın arkasına saklanmayacağım"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak denetim konusunda  sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Saner, Çalışma Dairesi’nde denetimlerin arzu edildiği  şekilde  5 müfettişle  yapılamayacağını ifade ederek  parmağımın arkasına saklanmayacağını söyledi. Bakanlığa bağlı ALO 102 hattına  gelen ihbarların  Bakanlıın daha mobil olmasına yardımcı olduğunu belirten Saner,   " Duyarlı vatandaşlarımızın ihbarları göremediğimiz noktalara ulaşmamızı sağlıyor. Ülkenin her yerinden Alo 102 hattına ihbar geliyor.  Mevcut personelimiz de  elinden gelen çabayı ortaya koyuyor. " ifadelerini kullandı.

 

Sigorta Affı

Bakan olduğu sürece  boyunca  sigorta affı ile ilgili herhangi bir ifade kullanırken çok etraflı düşündüğünü ve kelimeleri seçerek kullandığını söyleyen  Saner,  Sosyal Sigortalar Dairesi’nin  mali durumuna dikkat çekti.

Saner  "12 prim toplayıp sene sonunda 13 maaş ödeyen tek ülkeyiz. Bir kasaya 12 prim girip 13 maaş  çıkıyor. Sigortalıların maaşlarını ödemek için  Daire para borçlanıyor ve borçlanırken de faiz ödüyor. Dolayısıyla af çıkarmak için kapsamlı bir çalışma gerekiyor. Yeşerttiğin umutları köreltmek kadar  kötü bişey yoktur. O yüzden sigorta affı için konuşmak çok erken" ifadelerini kullandı.

Türkiye İle İşbirliği

Türkiye Cumhuriyeti ile  imzalanan İş Sağlığı Güvenliği ve İstihdam Protokolü  hakkında da  bilgi veren Saner,  özellikle iş uyuşmazlıklarının  çözümü konusunda  protokol kapsamında çeşitli çalışmaların hayata geçirileceğini belirtti.

Asgari Ücret

Yabancı işgücünün ülkemizden ayrılmasındaki en önemli nedenlerden birinin Türkiye’de  asgari ücretin yükselmesi olduğunu söyleyen Saner, kendi döneminde asgari ücretin  ilk toplantıdan  belirlendiğini ve  hayat pahalılığının net bir şekilde asgari ücrete yansıtıldığını ifade etti. Asgari ücretin tanımının  iyi yapılması gerektiğine vurgu yapan Saner,  asgari ücretin yapılan en basit bir iş karşılığında işçiye hayatını idame ettirebilmesi için  verilen rakam  olduğunu,  ancak KKTC’de mimara,avukata,öğretmene  de asgari ücret verildiğini;  mentalitenin değişmesi gerektiğini  söyledi.

 


Print
Yayınlanma tarihi: Eyl 21, 2016,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mart 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
111213
GARDİYANOĞLU, SOSYAL DEMOKRASİ HAREKETİ  TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ.

GARDİYANOĞLU, SOSYAL DEMOKRASİ HAREKETİ TEMSİLCİLERİNİ KABUL ETTİ.

Kabulde konuşan Başkan Alper Özsakınç, bakanlığı döneminde ortaya çıkardığı yolsuzlukları takdir ettiklerini belirterek, Gardiyanoğlu’na görevinde başarılar diledi

Devamını oku
1415
GARDİYANOĞLU: EL ELE VERİLDİĞİNDE NELERİN BAŞARILABİLDİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

GARDİYANOĞLU: EL ELE VERİLDİĞİNDE NELERİN BAŞARILABİLDİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu kısa bir süre içinde yeniden hizmete açılması planlanan, İki hayırsever iş insanı ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin katkıları ile tadil edilen ‘Halk Vakfı Yaşam Sitesi’deki çalışmaları yerinde inceledi.

Devamını oku
1617
18
Bakan Gardiyanoğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bakan Gardiyanoğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk Milleti’nin ayağa kalktığı bir silkiniş, diriliş ve yükseliştir.

Devamını oku
1920
GARDİYANOĞLU, DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜ DOLAYISIYLA SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NDE ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARI İLE BİRARAYA GELDİ

GARDİYANOĞLU, DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜ DOLAYISIYLA SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NDE ÇALIŞAN SOSYAL HİZMET UZMANLARI İLE BİRARAYA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Dünya Sosyal Hizmet Günü dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi Bölge Amirleri ile biraraya geldi.

Devamını oku
21222324
252627
KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE  KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

KALKANLI YAŞAM EVİ’NDEKİ YAŞLILARA KUAFÖR VE KİŞİSEL BAKIM HİZMETİ

Yakın Doğu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 18-24 Mart  Yaşlılar Haftası  dolayısıyla Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Kalkanlı Yaşam Evi’nde  kalan yaşlılara  saç bakımı ve güzellik  uygulaması gerçekleştirdi.

Devamını oku
28293031
1234567

Arşiv